Positiivinen luottotietorekisteri

Positiivinen luottorekisteri kokoaa yksityishenkilöiden luotot ja tulot uudeksi rekisteriksi. Uuden rekisterin tavoitteena on hillitä kotitalousten ylivelkaantumista. Lue lisää.

positiivinen luottotietorekisteri

Positiivinen luottotietorekisteri ja kuluttajaluottojen kyselyjärjestelmä

Kuluttajaluottojen maailmassa on käynnissä merkittävä muutos, kun Suomessa valmistellaan positiivisen luottotietorekisterin käyttöönottoa. Tämä uusi rekisteri tuo mukanaan monia positiivisia vaikutuksia niin kuluttajille kuin luotonantajillekin.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä positiivinen luottotietorekisteri tarkoittaa ja miten se vaikuttaa kuluttajaluottomarkkinoihin.

Miksi positiivinen luottotietorekisteri on laadittu, ja mihin se vaikuttaa?

Positiivinen luottotietorekisteri on vastaus yhteen suureen haasteeseen: kotitalouksien ylivelkaantumiseen. Suomen hallitus on tunnistanut tämän ongelman ja pyrkii nyt aktiivisesti torjumaan sitä.

Tavoitteena on antaa kuluttajille paremmat välineet hallita omaa talouttaan ja tarjota luotonantajille luotettavampaa tietoa luotonhakijoiden luottokelpoisuudesta.

Mihin positiivisella luottotietorekisterillä pyritään?

Positiivinen luottotietorekisteri tulee olemaan kattava tietokanta yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista. Sen tavoitteena on monipuolinen hyödyntäminen:

  • Kotitalouksien ylivelkaantumisen torjunta: Rekisterin avulla luotonantajat voivat arvioida hakijoiden maksukykyä tarkemmin ja myöntää luottoja harkitummin. Tämä auttaa estämään tilanteita, joissa kuluttaja ottaisi liikaa velkaa suhteessa tuloihinsa.
  • Luotonantajien päätöksentekoa tukevat tiedot: Positiivinen luottotietorekisteri tarjoaa luotonantajille reaaliaikaista ja ajantasaista tietoa hakijan taloudellisesta tilanteesta, jolloin päätökset voidaan tehdä perustellummin.
  • Yksityishenkilöiden oma talouden hallinta: Kuluttajat voivat itse seurata omia luottojaan ja tulojaan rekisterin avulla. Tämä auttaa pitämään oman talouden paremmassa hallinnassa ja ehkäisemään mahdollista ylivelkaantumista.
  • Luotettava tieto luottomarkkinoista: Rekisteri tarjoaa ajantasaista tietoa luottomarkkinoiden tilanteesta ja kehityksestä, mikä hyödyttää niin viranomaisia kuin markkinaosapuoliakin.
  • Talousmarkkinoiden seuranta ja valvonta: Viranomaisilla on uusia välineitä seurata ja valvoa talousmarkkinoita, mikä auttaa ehkäisemään väärinkäytöksiä ja ylläpitämään tasapuolisuutta.

Milloin positiivinen luottorekisteri tulee?

Suunniteltu käyttöönottoaika positiiviselle luottotietorekisterille on kevät 2024. Rekisterin rakentaminen ja käyttöönotto ovat monivaiheisia prosesseja, ja sen toivotaan tuovan merkittäviä etuja sekä taloudelliselle toimijalle että yksityisille kuluttajille.

Pankit ja lainanantajat hyödyntävät uutta tietoa positiivisesta luottotietorekisteristä

Yksi positiivisen luottotietorekisterin suurista eduista on sen tuoma lisäarvo päätöksentekoon. Rekisterin avulla pankki voi tarkemmin arvioida asiakkaidensa luottokelpoisuutta ja tarjota heille entistä paremmin räätälöityjä ratkaisuja.

Mitä tietoja positiiviseen luottotietorekisteriin kerätään?

Rekisteriin kerätään kuluttajille myönnettyjen luottojen tiedot. Tämä tarkoittaa esimerkiksi asuntolainoja, opintolainoja, kulutusluottoja ja muita vastaavia luottomuotoja.

Tiedot sisältävät muun muassa luoton määrän, käyttötarkoituksen, lyhennyksen, korot ja viimeisen eräpäivän.

Mitä positiivinen luottotietorekisteri tarkoittaa?

Positiivinen luottotietorekisteri tarkoittaa sitä, että rekisteriin kerätään nimensä mukaisesti positiivisia tietoja, jotka kuvaavat yksityishenkilön luottokäyttäytymistä ja taloudellista tilannetta. Tämä on vastakohta perinteisille luottotietorekistereille, jotka ovat keskittyneet negatiivisiin merkintöihin, kuten maksuhäiriöihin.

Näin käytät positiivista luottotietorekisteriä

Kun yksityishenkilö hakee lainaa, luotonantajalla on mahdollisuus tarkistaa hakijan luottokelpoisuus positiivisesta luottotietorekisteristä. Rekisteriotteen avulla luotonantaja saa tietoa hakijan luotoista ja tuloista, mikä auttaa päätöksenteossa.

Toisen henkilön positiivisen luottotietorekisterin tarkastelu

Positiivisen luottotietorekisterin tietoja voi tarkastella vain omista tiedoistaan. Tämä tarkoittaa, että kukaan ulkopuolinen ei voi nähdä toisen henkilön tietoja ilman asianmukaista valtuutusta.

Ensimmäinen vaihe käyttöönotossa sijoittuu vuoteen 2024

Positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto tapahtuu vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa rekisteriin tallennetaan kuluttajaluottojen ja niihin rinnastuvien luottojen tiedot.

Tämä vaihe käynnistyy keväällä 2024. Toisessa vaiheessa, vuoden 2025 lopussa, luotonantajat voivat ilmoittaa myös muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja.

Kuka voi nähdä positiivisen luottotietorekisterin tiedot?

Positiivisesta luottotietorekisteristä annetun lain mukaan vain tietyillä tahoilla on oikeus saada tietoja rekisteristä. Tämä varmistaa tiedon luottokelpoisuudesta pysymisen luotettavana ja turvallisena.

Rekisteriin kirjattuja tietoja voivat nähdä esimerkiksi luotonantajat päätöksentekoa varten sekä viranomaiset rahoitusmarkkinoiden valvontaan.

Lähetä maksuton hakemus ja tarkista paljonko voisit säästää yhdistämällä lainat!

LVS

Esimerkki lainakustannuksista: luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-ajat vaihtelevat 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 70.000 €, tarjottu laina voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Yhdistalaina.com ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki luotot kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Yhdistalaina.comin yhteistyökumppani.

Lainojen yhdistäminen säästää rahaa!

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Lainojen yhdistäminen toimii näin

laina yhdistely

1. Täytä lainahakemus

Täytä tietosi ja lähetä hakemus. Hakemuksen täyttäminen vie n. 2 min.

lainat yhteen

2. Vertaa yhdistelylainoja

Kilpailutamme yli 30 eri pankkia puolestasi muutamassa minuutissa.

yhdistä lainoja

3. Yhdistä kaikki lainat

Valitse tarjouksista sinulle sopivin lainojen yhdistelylaina.