Milloin tulee maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkintä ei synny heti, kun laskun eräpäivä umpeutuu. Yleensä merkintä ilmestyy vasta, kun velkoja on pyytänyt maksutuomion laskulle tai velalle käräjäoikeudesta. Jos eräpäivä on juuri mennyt, ei maksuhäiriömerkintä synny. Maksuhäiriömerkintä on siis seurausta pitkittyneestä maksamattomuudesta. Lue lisää.

milloin tulee maksuhäiriomerkintä

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää

Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset voivat olla hankalia. Se voi vaikeuttaa esimerkiksi lainan saamista tai vuokra-asunnon hakemista.

Maksuhäiriömerkinnän saanutta pidetään riskiasiakkaana, ja monet rahoituslaitokset ja yritykset tarkastelevat maksuhäiriömerkintöjä luottoa myöntäessään. Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa myös vakuutusten saantiin ja puhelinliittymän hankkimiseen.

Maksamattomasta laskusta seuraa lopulta maksuhäiriömerkintä

Maksamattoman laskun tilanteessa velallisen kannattaa aktiivisesti etsiä ratkaisua velkaongelmaan. Perintään siirtyminen ei itsessään aiheuta maksuhäiriömerkintää, mutta pitkittyessään tilanne voi johtaa siihen.

On tärkeää hakea neuvottelua velkojan kanssa ja neuvotella eräpäivän siirrosta tai maksusuunnitelmasta. Näin voi välttää haitalliset vaikutukset luottotietoihin ja säilyttää taloudellisen liikkumavaran.

Velkoja hakee laskulle tai velalle maksutuomion käräjäoikeudesta

Kun laskua tai velkaa on yritetty periä kuukausien ajan ja velallinen ei ole suostunut maksamaan, velkoja voi hakea käräjäoikeudelta maksutuomiota. Tämä tulee yleensä vasta pitkän perintäprosessin jälkeen.

Velkoja ilmoittaa usein jo etukäteen perintäkirjeissä aikomuksestaan hakea maksutuomiota. Käräjäoikeudesta tulee haaste, johon ei tarvitse vastata, elleivät velkatiedot pidä paikkaansa. Maksutuomiosta seuraa maksuhäiriömerkintä.

Ulosotto ilmoittaa maksuhäiriömerkinnästä

Tietyt julkisoikeudelliset laskut, kuten terveydenhoitomaksut ja verot, voivat siirtyä suoraan ulosottoon ilman käräjäoikeuden päätöstä. Ulosotto voi ilmoittaa maksuhäiriömerkinnästä suoraan, jos velallinen on todettu varattomaksi tai tuloja on ulosmitattu pitkään.

Tällöin merkintä tehdään luottotietorekisteriin.

Näin saat tiedon maksuhäiriömerkinnästä

Maksuhäiriömerkinnästä tulee ilmoitus suoraan luottotietorekisteriin. Rekisteriä ylläpitävät yritykset kuten Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.

Voit tarkistaa omat luottotietosi ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät rekisteristä. On myös mahdollista ostaa oma luottokielto-merkintä, joka estää varastetulla henkilötiedolla tehdyt petokset. Tämä merkintä voi olla voimassa 1–2 vuotta, mutta sen voi poistaa tarvittaessa.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa moniin elämän osa-alueisiin, joten on tärkeää olla tietoinen omista taloudellisista velvoitteista ja pitää huolta laskujen maksamisesta ajallaan.

Voiko maksuhäiriömerkintä tulla huomaamatta?

Maksuhäiriömerkintä ei yleensä tule täysin huomaamatta. Velkojien on ilmoitettava sinulle kirjallisesti ennen kuin merkintä tehdään. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden selvittää tilanne ja neuvotella mahdollisista maksusuunnitelmista.

Mistä tietää että on maksuhäiriömerkintä?

Voit tarkistaa omat luottotietosi maksuttomasti Suomen Asiakastiedon tai Bisnoden luottotietorekisteristä. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, se näkyy luottotietoraportissasi.

Kauanko kestää saada maksuhäiriömerkintä?

Maksuhäiriömerkinnän saaminen riippuu tilanteesta. Yleensä merkintä tulee, kun lasku on ollut maksamatta vähintään 60 vuorokautta, olet saanut maksukehotuksen ja et ole sopinut maksusta velkojan kanssa. Maksuhäiriömerkintä voi myös tulla, jos velkoja on hakenut maksutuomion käräjäoikeudesta.

Tuleeko maksuhäiriömerkintä jos lasku menee perintään?

Pelkkä perintään siirtyminen ei välttämättä johda maksuhäiriömerkintään. Merkintä tulee yleensä vasta, jos velka on jäänyt pitkään maksamatta ja muut yritykset saada velkaa perittyä ovat epäonnistuneet.

On tärkeää toimia aktiivisesti, jos huomaat olevasi vaikeuksissa laskujen maksamisen kanssa. Neuvottele velkojien kanssa ja pyri sopimaan maksusuunnitelmasta, jotta voit välttää maksuhäiriömerkinnän ja sen haitalliset vaikutukset talouteesi.

Lähetä maksuton hakemus ja tarkista paljonko voisit säästää yhdistämällä lainat!

LVS

Esimerkki lainakustannuksista: luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-ajat vaihtelevat 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 70.000 €, tarjottu laina voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Yhdistalaina.com ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki luotot kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Yhdistalaina.comin yhteistyökumppani.

Lainojen yhdistäminen säästää rahaa!

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Lainojen yhdistäminen toimii näin

laina yhdistely

1. Täytä lainahakemus

Täytä tietosi ja lähetä hakemus. Hakemuksen täyttäminen vie n. 2 min.

lainat yhteen

2. Vertaa yhdistelylainoja

Kilpailutamme yli 30 eri pankkia puolestasi muutamassa minuutissa.

yhdistä lainoja

3. Yhdistä kaikki lainat

Valitse tarjouksista sinulle sopivin lainojen yhdistelylaina.