Häätö asunnosta pois - Mitä tulee tietää häätötuomiosta?

Milloin ainoa vaihtoehto on häätö? Lue miten häätötuomio toimii. Lue lisää.

häätö asunnosta pois

Asunnosta poismuutto – Häädön oikeudellinen prosessi

Häätö on lakisääteinen toimenpide, joka voi johtaa vuokralaisen tai omistusasunnon haltijan poismuuttoon asunnosta. Tämä prosessi alkaa yleensä vuokranantajan hakemuksesta käräjäoikeudessa.

Häätötuomion myötä ulosottoviranomainen huolehtii poismuutosta. Häätötuomioon sisältyy määräys muuttaa pois asunnosta tiettyyn päivämäärään mennessä ja tyhjentää asunto. Tässä vaiheessa velan maksaminen voi vielä estää häädön.

Häätöprosessi on monivaiheinen ja saattaa kestää kuukausia, tuottaen kuluja vuokralaiselle. Häätöön liittyvät kustannukset ja uuden asunnon saamisen haasteet ovat seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Milloin häätö voi tapahtua?

Yleisimpiä häädön syitä ovat maksamattomat vuokrat. Tämän vuoksi vuokran maksaminen ajallaan on ensisijaisen tärkeää. Häätö voi kohdistua myös omistusasuntoon, mikäli esimerkiksi yhtiövastikkeita ei makseta.

Jos huomaat, että vuokran maksaminen tuottaa vaikeuksia tai jää maksamatta, ota välittömästi yhteyttä vuokranantajaasi. Pyri neuvottelemaan vuokravelan maksusuunnitelmasta.

Häädön kulku

Häädön kulkuun voit tutustua tarkemmin ja selvittää, miten voit vaikuttaa prosessiin eri vaiheissa.

Jokainen maksamaton vuokra johtaa yleensä maksuhuomautukseen, mutta itse häätötoimenpiteet käynnistyvät yleensä vasta 2-3 kuukauden vuokraveloista.

Häätö voidaan aloittaa joko vuokrasopimuksen purkamisella tai suoraan häätötuomion hakemisella käräjäoikeudelta. Usein vuokranantaja hakee suoraan häätötuomiota. Vuokrasopimuksen purkaminen voidaan jättää välistä.

Vuokrasopimuksen purku tavoittelee joko asukkaan poismuuttoa tai vuokran vapaaehtoista maksamista. Purkupäätös astuu voimaan heti ilman irtisanomisaikaa. Tämä on toimitettava kirjallisesti vuokralaiselle.

Häädön eteneminen voi kuitenkin pysähtyä tässä vaiheessa, mikäli vuokranantaja suostuu maksusuunnitelmaan tai vuokravelat maksetaan kokonaan pois. Maksusopimuksen yhteydessä tulee varautua kuukausittaiseen vuokranmaksuun ja lisäksi rästien lyhentämiseen.

Jos sinulla on muita velkoja tai taloudellisia haasteita, pyri sopimaan väliaikaisesta maksusuunnitelmasta vuokranantajan kanssa. Toimi nopeasti, sillä vuokranantaja voi hakea häätötuomiota käräjäoikeudelta pikaisesti, mikä aiheuttaa lisäkuluja ja maksuhäiriömerkinnän.

Häädön oikeudenkäynti – Käräjäoikeuden antama häätötuomio

Häätötuomio annetaan käräjäoikeudelta, ja se määrää vuokralaisen muuttamaan pois asunnosta sekä maksamaan velat. Tuomio antaa vuokranantajalle mahdollisuuden käyttää ulosottoa velan perimiseen ja tarvittaessa pyytää ulosottoa järjestämään myös poismuuton.

Tuomiossa määritellään päivämäärä, johon mennessä vuokralaisen on poistuttava ilman ulosoton toimia. Tässä vaiheessa häädön voi välttää sopimalla maksusuunnitelmasta tai maksamalla velat kokonaan pois.

Häädön seurauksena kuitenkin syntyy maksuhäiriömerkintä ja kustannuksia.

Ulosottoviranomainen toimittaa häädön

Vuokranantaja ei voi itse suorittaa häätöä, ellei vuokralainen ole muuttanut pois häätötuomion määräämänä päivänä. Esimerkiksi lukon vaihtaminen ei ole sallittua. Sen sijaan vuokranantaja pyytää ulosottoa hoitamaan asukkaiden häädön ja asunnossa olevan omaisuuden poistamisen.

Ulosottoon siirrettävä häätö tulee vireille, kun vuokranantaja toimittaa ulosottoon oikeuden päätöksen häädöstä. Tämän jälkeen ulosotto lähettää vuokralaiselle muuttokehotuksen, jossa annetaan vielä aikaa 2-3 viikkoa poismuuttoon.

Häädön lykkääminen on mahdollista, mutta päätös tehdään tapauskohtaisesti ulosottomiehen harkinnan perusteella. Häätöprosessi voi edetä tarvittaessa nopeasti.

Omistusasunnon häätö

Asunto-osakeyhtiö voi ottaa osakkaan asunnon hallintaansa maksamattomien yhtiövastikkeiden vuoksi enintään kolmeksi vuodeksi. Tämä päätös tehdään taloyhtiön yhtiökokouksessa ja se vaatii tuomioistuimen vahvistuksen.

Tällainen päätös ei automaattisesti käynnistä häätöä. Sen jälkeen ulosottoviranomainen osallistuu prosessiin.

Häädön kustannukset ja seuraukset

Häätöprosessiin liittyy aina kustannuksia vuokralaiselle. Maksamattomasta vuokrasta aiheutuu aina maksuhuomautus, ja häädöstä seuraa lisäksi maksuhäiriömerkintä.

Häädön aiheuttama asunnottomuus ei takaa oikeutta uuteen asuntoon. Muista siis huolehtia vuokranmaksusta ajoissa, jotta vältät tällaiset tilanteet. Jokainen vuokrarästi voi johtaa suuriin taloudellisiin ongelmiin.

Älä laiminlyö vuokranmaksua, sillä häätöprosessiin liittyy aina riskejä. Jos huomaat, että vuokran maksaminen tuottaa vaikeuksia, yritä neuvotella vuokranantajan kanssa ja harkitse maksusuunnitelmaa. Sosiaalitoimi tai sosiaalinen luotto voivat tarjota apua, mutta oman tilanteen selvittäminen on tärkeää. Häädön välttäminen on paras keino varmistaa vakaa asumistilanne ja taloudellinen hyvinvointi.

Lähetä maksuton hakemus ja tarkista paljonko voisit säästää yhdistämällä lainat!

LVS

Esimerkki lainakustannuksista: luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-ajat vaihtelevat 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 70.000 €, tarjottu laina voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Yhdistalaina.com ei toimi lainanvälittäjänä. Kaikki luotot kilpailuttaa ja välittää hakemuksesi perusteella sinulle sopivin Yhdistalaina.comin yhteistyökumppani.

Näin paljon käyttäjämme ovat säästäneet

25 000 € laina

Säästö: 312€/v

Laina-aika: 10 v
Korkein korko: 10%
Matalin korko: 8%

15 000 € laina

Säästö: 492€/v

Laina-aika: 15 v
Korkein korko: 12%
Matalin korko: 7%

9000 € laina

Säästö: 204€/v

Laina-aika: 3 v
Korkein korko: 13%
Matalin korko: 8%

11 000 € laina

Säästö: 72€/v

Laina-aika: 12 v
Korkein korko: 9%
Matalin korko: 8%

Näin lainojen yhdistäminen toimii

laina yhdistely

1. Täytä lainahakemus

Täytä tietosi ja lähetä hakemus. Hakemuksen täyttäminen vie n. 2 min.

lainat yhteen

2. Vertaa yhdistelylainoja

Kilpailutamme yli 30 eri pankkia puolestasi muutamassa minuutissa.

yhdistä lainoja

3. Yhdistä kaikki lainat

Valitse tarjouksista sinulle sopivin lainojen yhdistelylaina.